inilah dunia coret-coretanku

M Rajoli Meninggal Dunia

Posted by Badrul Hafiz On Saturday, September 18, 2010 4 comments

Pelawak dan pelakon terkenal M. Rajoli meninggal dunia di Hospital Ampang di sini, pada pukul 10.55 malam ini akibat penyakit kelenjar kanser otak.

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Harun Salim Bachik berkata, Allahyarham dirawat di hospital itu sejak tengah malam semalam setelah mengalami komplikasi penyakit itu."Allahyarham meninggal akibat penyakit lamanya itu dan dijangka akan disembahyang dan dikebumi di Keramat petang esok," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata hampir keseluruhan anggota keluarga Allahyarham berada bersamanya sebelum Allahyarham menghembuskan nafas terakhirnya.

Harun berkata, pemergian Allahyarham adalah kehilangan besar kepada industri perfileman negara kerana Allahyarham adalah 'bintang yang sentiasa menyinar'. M Rajoli atau nama penuhnya Mohd Rajoli @ Mohd Rajab Mohamed, 64, menghidap penyakit kelenjar kanser otak sejak 2007 dan dirawat di Hospital Kuala Lumpur.

Beliau dimasukkan ke HKL pada 10 Oktober 2007 dan dibedah pada keesokannya apabila doktor mendapati komplikasi penyakit di otaknya.

Selepas tiga minggu berada di Unit Neurologi, HKL, beliau dipindahkan ke Hospital Ampang pada 1 November 2007 untuk menjalani rawatan susulan kimoterapi dan fisioterapi sebelum dimasukkan ke HKL semula untuk rawatan radioterapi kerana keadaan jantungnya yang lemah.

Allahyarham terkenal dengan lakonan versatilnya dan pernah membintangi pelbagai drama dan filem antaranya Congkak dan Lembing Awang Pulang ke Dayang.

Al-Fatihah untuk Allahyarham & semoga roh Allahyarham ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin.4 comments:

Anip™ said...

singgah rye!

Badrul Hafiz said...

sila2... hehe

diana said...

dia sakit lama dah kan?
terbaring je..
sedih tengok..
allah lebih sayang kan dia..
al-fatihah..

Badrul Hafiz said...

a'ah.. dah lama dah.. sjak 2007 lagi kalau x salah... setiap yang hidup pasti akan mati jua... cuma masa dan cara yang berbeza... al-fatihah...

Related Posts with Thumbnails